Przedszkole "Kwiaty Polskie" nr 42 w Poznaniu
A A A
A A A A
Nauczycielka Paulina Trejda serdecznie zachęca do wypróbowania przepisu na bananowe placuszki,vktóry w oryginalnej wersji znajdziecie Państwo pod tym adresem:
http://roslinnagotuje.blogspot.com/2015/03/bananowe-placuszki.html

Przepis został kilkukrotnie przetestowany i pani Paulina zapewnia, że powstają z niego smakowite i zdrowe placuszki, idealne na śniadanie.

Składniki (przepis na 12 – 15 placuszków):
- 2 szkl. maki pszennej (w oryginale: pełnoziarnistej mąki orkiszowej)
- 1 płaska łyżeczka sody
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia (składnik nie został dodany przez p. Paulinę)
- szczypta morskiej soli
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 banan
- 2 roślinne „jaja” (2 łyżki zmielonego siemienia lnianego z dodatkiem 6 łyżek wody)
- 1 szkl. wody
- 1 szkl. mleka (w oryginale: roślinnego mleka)
- 2 łyżki melasy (w oryginale: syropu klonowego; można go zastąpić miodem lub innym słodem)

Wykonanie:
Do dużej miski wsypujemy wszystkie suche składniki: mąkę, sodę, proszek, sól i cynamon. Mieszamy i odkładamy na bok. W drugim naczyniu rozgniatamy banana, „jaja”, wodę, mleko i słód. Wszystko dokładnie mieszamy, przelewamy do suchych składników i łączymy tak, aby powstała gładka masa. Całość smażymy na rozgrzanej patelni bez tłuszczu.  Na rozgrzaną powierzchnię wlewamy niewielką ilość ciasta ( o objętości równej ¼ szklanki) i smażymy, aż na wierzchniej stronie placka pojawią się bąbelki (ok. 2 minuty), po tym czasie przekładamy na drugą stronę i pieczemy, aż nabiorą złocistobrązowej barwy (ok. 1 minutę). Najlepsze są na ciepło, tuż po przyrządzeniu.
 
Podajemy ze świeżymi owocami, syropem klonowym, konfiturą.