Przedszkole "Kwiaty Polskie" nr 42 w Poznaniu
A A A
A A A A
Drodzy Rodzice!

Nasza nauczycielka, Joanna Anger jest współautorką książki kucharskiej! Wspólnie z Anną Piszczek napisały książkę kucharską pt. „Alaantkowe BLW. Od niemowlaka do starszaka”, która na dniach pojawi się w księgarniach. Autorki prowadzą bloga AlaAntkowe BLW, docenionego w konkursie BLOG ROKU 2014.


 



Czym jest BLW? 

"Baby led weaning", w skrócie BLW, to metoda karmienia dzieci, która polega na stopniowym odstawianiu dziecka od pokarmów mlecznych (mleka mamy lub mleka modyfikowanego) całkowicie sterowanym przez dziecko. Głównym założeniem metody jest ominięcie etapu papek i pozwoleniu dziecku na samodzielne jedzenie już od pierwszego posiłku. Metoda ta opiera się w swoim założeniu na całkowitym zaufaniu do dziecka i jego możliwości. "Bobas lubi wybór" polska nazwa metody BLW, która postała na potrzeby zatytułowania książki przez wydawnictwo Mamania.
źródło
 
Zapraszamy na blog, gdzie znajdziecie Państwo mnóstwo ciekawych przepisów. Aktualnie zachęcamy do wypróbowania jaglanki, szczególnie polecanej jesienią, kiedy  dzieci często chorują. By zdrowo zacząć dzień proponujemy porcję kaszy jaglanej, która skutecznie walczy z objawami przeziębienia.

Składniki:
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki mleka (jeśli dziecko jest chore, mleko krowie nie jest wskazane)
  • 3 łyżki kaszy jaglanej
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka zblendowanych na proszek orzechów nerkowca lub ziemnych
  • 1/2 laski wanilii
  • 1 łyżeczka miodu (dla dzieci powyżej roku, dla młodszych- 1/2 banana)
  • opcjonalnie 1/4 laski cynamonu (lub szczypta cynamonu w proszku).
  •  
Wykonanie:

Wodę i mleko zagotuj. Kaszę upraż na suchej patelni do momentu, aż zacznie wydzielać się orzechowy zapach. Wypłucz ją w gorącej wodzie i dodaj do gotującego się płynu. Gotuj pod przykryciem około 20 minut (nie podnoś pokrywki) wraz z ziarenkami wyjętymi z laski wanilii i laską cynamonu. Wyjmij laskę cynamonu i zblenduj całość na krem. Odstaw do wystudzenia, by jaglanka była ciepła, a nie gorąca. Dodaj sproszkowane orzechy, olej kokosowy i miód. Wymieszaj całość.

Tak przygotowaną jaglankę możesz podawać również z owocami, a słodycz miodu zastąpić bananem, tylko pamiętaj o tym, że to w miodzie kryje się najwięcej wartości gotowych do walki z przeziębieniami. 

Przepis zaczerpnięto z tej strony.
 

 Życzymy smacznego!